2015. szeptember 27., vasárnap

Gofri édesburgonyával (tejmentes)

Nem sok látszik belőle a képen, de így néz ki a fehérre festett parafa padló :-)

De nem a padlóm a lényeg, hanem ami a tányéron van: édesburgonya pürés gofri, édesburgonya-krém (erről később külön posztban fogok megemlékezni) és  az egész tetején egy folyós sárgájú tükörtojás. Bajnokok reggelije (hétvégén) vagy esetünkben vacsorája. Hétközben nincs időm komolyan reggelizni, hétvégén pedig nincs kedvem, mert összecsúszik az ebéddel – hát igen, nem vagyunk korán kelők. Úgyhogy marad a breakfast for dinner – vacsorára kell megcsinálni a molyolósabb reggeliket.

Az édesburgonyás gofri hozzávalói

  • 1 csésze* teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 2 újhagyma vékonyan felszeletelve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 tojás
  • 45 gramm olaj (ha nagyon ragad még mehet bele egy evőkanálnyi)
  • 1 csésze édesburgonya püré (hámozott, felkockázott édesburgonya megfőzve, majd burgonyanyomóval pürésítve)
  • 1/2 csésze szójatej (vagy rizstej, vagy ha nem szempont a tejmentesség sima tehéntej)
  • a sütéshez olaj

A lisztet, a szódabikarbónát, a cukrot és a sót egy tálba teszem és összekeverem. Hozzáadom a szójatejet, a tojást, az olajat és az édesburgonya pürét, és nagyjából összekeverem. Nem kell teljesen sima legyen, kisebb csomók maradhatnak benne. Végül belekeverem az újhagymát, és kiolajozott gofrisütőben megsütöm.

Valamilyen zöldségkrémmel (guacamole, édesburgonyakrém, padlizsánkrém…) és tükörtojással tálalom.

kb. 6-8 darab lesz belőle.

*1 csésze = 240 ml

0 megjegyzés: