2015. július 13., hétfő

Sült karfiol leves

Sokáig semleges állásponton voltam a karfiollal. Ha szembejön megeszem, de magamtól ritkán jut eszembe, hogy karfiolt kéne ennem.

Aztán jött ez a tészta. Ropogósra sült karfiollal. Ó anyám. Baromi jó. A nálunk szokásos “főzzük meg aztán majd lesz valami, mondjuk öntsük le sajtszósszal”-hozzáálláshoz képest a sült karfiol nagyon más. Nagyon jó, szerintem jobb is mint az előbb vázolt verzió. De mindenképp más, finom és érdemes kipróbálni.

Ez a leves is innen indult, fogtam egy fej karfiolt, rózsákra szedtem, megsütöttem, aztán főztem belőle egy roppant egyszerű levest.

Hozzávalók

  • 1 fej karfiol
  • 3 újhagyma, felkarikázva
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 2 pohár zöldség- vagy csirke-alaplé
  • a tálaláshoz tejföl, snidling, kruton, tortillachips….

A karfiolt alaposan megmosom, kis rózsákra szedem. Tepsibe teszem, meglocsolom olívaolajjal, megsózom, és forró (légkeveréssel 180-200 fok, alsó-felsővel 200-220) sütőben addig sütöm, amíg elkezd helyenként megbarnulni.

Egy fazékban közepes lángon 1-2 evőkanál olívaolajat hevítek, és üvegesre sütöm az újhagymát. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, egy-két percig együtt főzöm őket, majd belekeverem a sült karfiolt és az alaplevet.

Felforralom, és fedő alatt, kis lángon 15 percig főzöm.

Összeturmixolom, ha szükséges adok még hozzá vizet, és sóval, borssal ízesítem.

Hidegen és melegen is jó. És eddig a pontig (ha az alaplé az volt) vegán és tejmentes.

Én tálalásnál tejfölt kanalaztam rá, megszórtam snidlinggel, és sütöttem egy ütős, Munster sajttal megpakolt melegszendvicset.  Na ez már nem vegán és nem tejmentes…(Meleg van úgyhogy hideg leves + meleg szendvics páros volt a befutó :-))

0 megjegyzés: