2015. január 8., csütörtök

Citromos–olajbogyós csirke

A legújabb – karácsonyra kapott – szakácskönyvem felavató-receptje ez.
One pot Martha Stewart csapatától. One pot – csupa olyan recept, amit egy edényben lehet elkészíteni. A receptek a felhasznált edény szerint vannak csoportosítva: öntöttvas fazék, serpenyők, kukta, slow cooker (“lassú főző”), tepsi… Nagyon utálok mosogatni, úgyhogy nagyon szimpatikus a koncepció.

Ez első receptet a serpenyős fejezetből választottam, csirkecomb, krumpli, citrom, olajbogyó. Kb. mindent el is mondtam ezzel.

Hozzávalók

  • 3-4 bőrös csirke felsőcomb
  • kb. 35 dkg apró szemű krumpli, alaposan megmosva, félbevágva
  • fél citrom, cikkekre vágva
  • 1/4 csésze magozott zöld olajbogyó (ha lehet, nagyszemű)
  • kb. fél csésze csirke-alaplé
  • 1 csapott teáskanál keményítő
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű (1 ág friss, vagy egy teáskanál szárított)

A sütőt előmelegítem 230 fokra, és előveszek egy nagy öntöttvas serpenyőt. A serpenyőt felmelegítem a főzőlapon, majd bőrrel lefelé beleteszem a csirkecombokat. Kb. 5 percig sütöm, amíg a bőre megpirul, majd megfordítom. Beleöntöm az alaplevet, kicsit megsózom, beleszórom az kakukkfüvet, a fokhagymát. Hozzáadom a citromot, a krumplit és az olajbogyót. Beteszem a sütőbe, és kb. 30 perc alatt készre sütöm. A keményítőt elkeverem egy kevés vízben (vagy alaplében), hozzáöntöm, felforralom, és tálalom.

2 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: