2014. február 22., szombat

Burgonyás-pórés galette – “Végigfőzni a Meatless-t”

A könyv galettenek hívja, de szerintem ez a röszti. Mindegy végül is. Krumpli, póré, olaj, liszt. Pár perc és kész a vacsora. Én salátával ettem, Levi kicsit komolyabban, sült nürnbergi kolbászkákkal. De egy szép nagy adag remulád mártást is el tudok képzelni a tetején.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze reszelt krumpli (nagylyukú reszelőn)
  • 1 kisebb póréhagyma, keresztben félbevágva, és vékonyan felkarikázva
  • 3 evőkanál liszt
  • só, bors, szerecsendió
  • 2 evőkanál olívaolaj

A reszelt krumplit egy nagy tál hideg vízbe teszem, és 10 percig állni hagyom. Leszűröm, és saláta-centrifugával, vagy egy tiszta konyharuhával kinyomom belőle a vizet. Összekeverem a póréhagymával, a liszttel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítem. Közepes hőmérsékletre (nálam 6-7 a 9-ből) melegítek egy nagy tapadásmentes serpenyőt. Beleöntöm az olajat, majd belesimítom a krumplis keveréket, és egy spatulával lenyomkodom. Addig sütöm, amíg az alja megpirul (6-7 perc, ha ennyi idő nem elég, melegebbre állítom a főzőlapot), majd egy tányér segítségével megfordítom, és magasabb hőmérsékleten (8 a 9-ből), 4-5 perc alatt a másik oldalát is arany barnára sütöm.
Salátával, cikkekre vágva tálalom.

Tapas-ként 8 adag (kb. 90 kcal cikkenként), vacsorára 2 adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Tonhalas burgonyapogácsa paradicsomöntettel Én nem eszem halat semmilyen formában, de „egyesek” rájöttek, hogy szeretik, és az eddiginél gyakrabban ennének. Engedtem hát a nyomásnak és tonhalas burgonya-fasírtokat sütöttem. A tonhalas-burgonyás massza nagyon jól for… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább
  • Brassói aprópecsenye Próbáltam utánanézni, hogy milyen az „igazi” brassói, azonban kb. minden cikk mást említett: a hús vágását (azaz csíkok legyenek), a hús és a burgonya együtt sütését, a majorannát, a hús adott részének használatát… Nem tis… Tovább

0 megjegyzés: