2012. június 30., szombat

Meggyes pite

Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben.

A receptet nem részletezem hosszan, pontosan úgy készül, mint a rebarbarás (tészta, pihentetés stb.). Mivel nem “tömör” a teteje, még az ott megadott tésztamennyiség 80%-a is sok a 19-20 cm-es formához, de ez a fajta tészta nagyon jól fagyasztható, úgyhogy érdemes akár az egész adagot összegyúrni belől, és a maradékot egy zacskóban lefagyasztani.
És később kis egyszemélyes lekváros pitéket lehet csinálni a tésztából egy muffin-tepsiben.

A töltelék egy 19-20 cm-e formához:

  • 3 csésze magozott meggy
  • 2 evőkanál keményítő
  • fél csésze Xukor (nyírfacukor), vagy barnacukor
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • fél kávéskanál mandula-kivonat vagy aroma

A töltelék hozzávalóit összekeverem, belekanalazom a tésztával kibélelt formába, és vagy beterítem egy nagy tésztalappal, amire vágtam 4-5 lyukat, vagy szaggatóval kis köröket, csillagokat, szíveket szúrok ki, és azokkal átfedésben kirakom a tetejét (lásd kép fentebb).

2012. június 28., csütörtök

Zöld spárga sült csirkével

Hú, rettentően le vagyok maradva néhány receptnek a posztolásával – ezt Levi főzte nekem a születésnapomra, ami már több mint egy hónapja volt… Végül is az ajándékom is csak most érkezett meg, úgyhogy ahhoz képest nem is állok rosszul. :-) Mondjuk nem ért meglepetésként, hogy több hét a szállítási idő, úgyhogy ebben semmi “megrovás” nem volt, egyszerűen hurrá, hogy végre itt vannak a székeim. Mert én az a fajta gyogyós vagyok, aki képes iszonyúan lelkesedni két székért. Az új dohányzóasztalt is hetekig gyönyörködve nézegettem.

Talán van még spárga a boltban/piacon, érdemes elkészíteni, kezdők is nekiállhatnak, a végeredmény különleges, lehet vele “menőzni”.

Hozzávalók:

  • 1 csomag zöld spárga
  • 20-25 dkg csirkemell-filé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott evőkanál keményítő
  • 1 teáskanál curry
  • 1-2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 szelet sonka (pl. feketeerdei)
  • 15-20 dkg koktélparadicsom
  • petrezselyem
  • fenyőmag (nálunk allergia miatt elmaradt)

A húst kis kockákra vágom (1,5-2 cm-es), és összekeverem a zúzott fokhagymával, a keményítővel, a curryvel és a szójaszósszal. A spárgát megtisztítom, és kis darabokra vágom. Az olívaolajat felhevítem egy nagy serpenyőben, és pár perc alatt megpirítom benne a húst. Hozzáadom a spárgát és a felkockázott sonkát, és még 2-3 percig sütöm. Belekeverem a paradicsomot, megmelegítem, megszórom petrezselyemmel (és fenyőmaggal), rizzsel tálalom.

2-3 fős adag (attól függ mekkora az étvágy, és mennyit kell kidobnia  spárgából)

2012. június 27., szerda

Tonhallal töltött cukkini

Kivételesen kép nélkül, mert fáradt voltam a fényképezéshez. A hagyományos, darált hússal-rizzsel töltött, szósszal leöntött változatnál nagyságrendekkel gyorsabb.
Hozzávalók:
  • 1 közepes cukkini
  • 1 tonhalkonzerv
  • pár kanál krémsajt
  • só, bors
  • citromlé
  • kevés reszelt sajt
A cukkinit hosszában kettévágom, és kivájom a belsejét. A kivájt darabokat kicsit összevágom, összekeverem a lecsöpögtetett, darabokra szedett tonhallal és pár kanál krémsajttal. Sóval, borssal, citromlével ízesítem, és belekanalazom a fél-cukkinikba. Megszórom egy kis reszelt sajttal, és 180-200 fokon addig sütöm, amíg a sajt megolvad és kicsit megpirul a tetején.

2012. június 24., vasárnap

Epres-rebarbarás pite

Levi megkóstolta az IKEA-ban a rebarbarás morzsás-tetejű pitét, és kiderült, hogy lenne igénye itthon is rebarbarás édességre… Én meg ilyen roppant bűbájos vagyok, hogy sütöttem neki (és amúgy is ki akartam már próbálni a Martha Stewart könyvet – mert igen, nem ez az első recept a nevezett könyvből a blogon, de ez volt az első, amit megcsináltam. Nem tudok kronológiai sorrendben haladni).

Az eredeti recept csak rebarbarát használ, én viszont csak zöld belsejű rebarbarát találtam a piacon, a zöld sütemény meg furcsa, úgyhogy eperrel kevertem. És hát igen, “rusztikus” a teteje, de ebbe bele lehet jönni, én már túl vagyok egy meggyes pitén is, az már egészen professzionális lett.

Az eredeti recept 23 cm-es sütőtálhoz adja meg a mennyiségeket, én is ezt írom le, egyébként 19,5 cm-es formában sütöttem, ahhoz kb. 75%-a kell a felsorolt hozzávalóknak. (elő a számológéppel!)

Nyírfacukrot használtam (nyilván sima répacukorral vagy nádcukorral is jó, az itt nekem kiderült, hogy pitéhez tökéletes a Xukor)

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 3 csésze liszt
  • 1 evőkanál Xukor (nyírfacukor)
  • 22 dkg vaj
  • kevés jéghideg víz
  • 1 csipet só

a töltelékhez:

  • 4-5 csésze eper és rebarbara vegyesen (én kb. 2/3 rebarbara és 1/3 eper aránnyal dolgoztam
  • 2/3-1 csésze Xukor (nyírfacukor)
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej vagy tejszín
  • kristálycukor a tetejére

A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, ezt úgy a legegyszerűbb, hogy a késes robotgéppel összekeverem a Xukrot, a lisztet és a sót, majd hozzáadom a kockákra vágott hideg vajat, és pár másodperc alatt morzsalékosra keverem. Ezután kanalanként vizet adok hozzá, és újabb pár másodperc alatt készre “gyúrom” (a géppel nyilván). Fóliába csomagolom, és minimum fél órára beteszem a hűtőbe. A gyümölcsöket megtisztítom, összekeverem a Xukorral és a keményítővel. A tésztát kétfelé szedem, az egyiket kinyújtom, és kibélelem vele a 23 cm-es pitesütő tálat (alja, oldala, meg egy kis túllógás), beleöntöm a tölteléket. Kinyújtom a tészta másik felét is, befedem vele, a széleket ráhajtom, és 15 percre beteszem a hűtőbe. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, a tetejét megkenem a tejjel/tejszínnel kevert tojássárgájával. Késsel középen kereszt alakban kivágom, és megszórom kristálycukorral. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem (sülés közben kifolyhat a leve!), és 1 óra 10 perc- 1 óra 25 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt minimum 4 órán át hűlni hagyom.

23 cm átmérőjű pite lesz belőle.

2012. június 23., szombat

Clafoutis koktélparadicsommal

claf

Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó.

Hozzávalók:

  • 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 tojás
  • 1,1 dl tej
  • 1,5 evőkanál tejföl (vagy egy nagyon púpos)
  • 3 dkg liszt
  • 5 dkg reszelt sajt (ementáli, gruyére stb)
  • só, bors
  • kevés vaj a forma kikenéséhez
  • apróra vágott friss snidling, petrezselyem, bazsalikom (ezek bármelyike bármilyen kombinációban)

A sütőt előmelegítem 190 fokra, és egy 20 cm-es kerek sütőtálat kivajazok. A paradicsomot megmosom, egyenletesen elosztom a tálban, és megszórom a reszelt sajt felével. Egy keverőtálban kézi habverővel simára keverem a tojást és a lisztet, majd beledolgozom a tejfölt és a tejet. Sózom, borsozom, hozzáadom a zöldfűszereket, és a paradicsomokra öntöm. Rászórom a maradék reszelt sajtot, és kb. 30-35 perc alatt megsütöm. Szeletelés előtt várni kell kicsit, egyébként hidegen és szobahőmérsékletűen is jó.

Kb. 20 cm átmérőjű kerek sütőtálhoz, salátával 2 fős adag lesz belőle. (előételnek egy kis salátával szerintem négynek is jó)

2012. június 20., szerda

Málnás smoothie

Ehhez nem is fűznék sok kommentárt. Folyékony reggeli.

Hozzávalók:

  • 1,5 csésze* málna (vagy áfonya, vagy eper), lehet fagyasztott is
  • 1 csésze tej
  • 1 banán
  • fél csésze joghurt
  • opcionális: fél csésze jég

*1 csésze = 2,5 dl

Mindent összeturmixolok. :-)

2 adag lesz belőle.

2012. június 17., vasárnap

Karamellizált hagymás mártogatós

Akkor jöjjön az első recept a Martha Stewart könyvemből (a konyhában a második, de az elsőt még nem írtam meg). Tegnap focimeccs előtt-alatt csináltam, még van hátra pár meccs, érdemes nekiállni. Úgyis ígértem ételeket a tévézéshez, de eddig kicsit be voltam havazva a vizsgák miatt. Na majd most! Legalábbis megteszem, amit tudok. Inkább nem ígérek semmit.

Semmit sem változtattam, csak csökkentettem az adagot a felére. Kettőnknek ez is elég, és hát a hagymapucolás is bőven elég volt így is.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 67 dkg hagyma (igen ennyi, és nagyon összeesik a végére!)
  • 11 dkg krémsajt
  • 11 dkg tejföl (jó sűrű min. 20%-os)
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 2-3 evőkanál alma- vagy borecet
  • a tetejére pirított hagyma (ez is előállítható házilag*, én IKEA-sat szórtam rá)

*ha jól emlékszem kevés lisztben meg kell forgatni a hagymát és bő olajban megsütni.

A hagymát megpucolom, félbe vágom, és vékonyan felszeletelem. Egy teflon serpenyőben felhevítem az olajat, és elég nagy lángon (nálam 7-8 a 9-ből), időnként megkeverve addig sütöm a hagymát, amíg mindenhol kissé aranybarna lesz (aka elkezd karamellizálódni). Ez elég sokáig tart, minimum 15 perc, fontos, hogy ne égjen oda. Ezután lejjebb veszem a főzőlapot (én 3asra), lefedem a hagymát, és időnként megkeverve még kb. 40 percig sütöm. Hozzáadom a kakukkfüvet és az ecetet, megsózom, és közepes lángon még annyi ideig sütöm, hogy a nedvesség elforrjon alóla. Félreteszem hűlni. egy tálban simára keverem a krémsajtot**, majd hozzáadom a tejfölt és a kicsit összevágott, kihűlt hagymát. Átkanalazom egy tálalóedénybe, és megszórom a tetejét pirított hagymával***. Pirítóssal, krékerrel tálalom.

**ezen a ponton elektromos habverőt ír a könyv, de szerintem teljesen fölösleges, egy evőkanállal is szép simára lehet keverni a krémsajtot.

***elvileg állnia kellene minimum egy órát, de szerintem akár azonnal neki lehet esni

Egy kisebb tálkányi lesz belőle (igaz púposan), szerintem előételnek, rágcsának 4 főre is elég, mert bár nagyon finom, nem olyan, amiből egy tálkányit benyomok egyedül (ellentétben például a padlizsánkrémmel).

2012. június 16., szombat

Banánfagylalt (tej- és gluténmentes, vegán)

fagyi3

Már jó régen szembejött velem ez a recept, az abszolút hihetetlen 1 hozzávalós banánfagylalt, most a GoodFood volt az utolsó lökés, hogy na most már tényleg megcsinálom.

Mivel csak banán van benne, mindenki eheti a banán-allergiásokat leszámítva (van egyáltalán banán-allergia?).

Eddig kétszer futottam neki, jöjjenek a tapasztalatok:

  • keményre kell fagyasztani, ha csak félig van megfagyva a banán, igaz, hogy könnyebb turmixolni, de nyúlósabb lesz az állaga és megbarnul kicsit, tehát, amit az újság írt, hogy 1 óra fagyasztás, az kevés
  • a banán héja és belseje közti “szálakat” el kell távolítani.
  • ha turmixolás közben felolvad kicsit, vissza lehet tenni a kész fagylaltot, hogy visszafagyjon kicsit.
  • azt még nem próbáltam, hogy több adagot csinálok egyszerre, és a maradékot már krémesítve tárolom a fagyasztóban még pár napig, de hamarosan erről is be tudok majd számolni.
  • elvileg lehet ízesíteni is mindenfélével - ez is még várat magára.
  • fejenként 1-1,5 banán az adag, kettő már túl sok.

És akkor az elkészítés:

  • fejenként 1 (1,5) banánt, meghámozok, leszedem a hosszú oldalsó “szálakat”, és néhány darabba töröm.
  • a banánt beteszem egy dobozba, vagy zacskóba, és berakom a fagyasztóba.
  • ha a banán teljesen keményre fagyott (fél nap?, nekem másfél hétig bent volt :-)), kiszedem, és aprítóval vagy turmixszal simára keverem
  • nekem eddig az vált be legjobban, hogy először a jégvágó pengével megyek neki, és ha már csak borsó méretű darabokból áll, akkor váltok át a sima aprító pengére, és addig keverem, amíg elérem a fagylalt állagot.
  • ha nem elég kemény az aprítás végén, akkor egy kis időre visszateszem a fagyasztóba, majd kanállal adagolom (simán “gombócolható”)
  • magában is jó, de egy kis karamellszósz csodát tesz vele

2012. június 14., csütörtök

Paradicsomos babsaláta

Megint GoodFood :-), mostanában vagy az újságokból főzök, vagy “klasszikusokat” csinálok meg újra, vagy csak összedobok egy salátát. Most majd emellé fel fog szerintem zárkózni a legújabb szakácskönyvem, Martha Stewart American Food-ja – eddig egy rebarbarás pitét sütöttem belőle, nagyon jó lett, és már megcetliztem jó pár további receptet.

Gyors babsaláta, nagyon jól megy grillezett húsok, sült kolbász mellé.

Hozzávalók:

  • 2 doboz fehérbab-konzerv (2x40 dkg)
  • 20-25 dkg koktélparadicsom
  • bazsalikom
  • 1 lilahagyma
  • 1 evőkanál ecet
  • só, bors

A lilahagymát nagyon vékonyan felszeletelem és összekeverem az ecettel. A babot leszűröm, átmosom és megszárítom. A hagymához keverem, félbevágom a paradicsomot, hozzáadom azt is, kicsit sózom, borsozom, és tálalás előtt még megszórom bazsalikommal.

3 adag lesz belőle.

2012. június 11., hétfő

Cobb saláta

cobb2

A saláta Bob Cobb-ról kapta a nevét, aki néhány későn beeső vendégnek a hűtőszekrényben talált maradékokból kreálta ezt a fogást. A hozzávalók listája nem igazán kötött, a forma a fontos, nem kell összekeverni a hozzávalókat, hanem csíkokban egymás mellé tenni És az öntetet mellé tálaljuk, ne öntözzük meg előre!

Az öntetet az egyik GoodFoodból készítettem, ez kb. az amit az amerikaiak “ranch dressing”-nek hívnak (azaz tanyasi vagy farm öntet). Annyira szarok az üveges salátaöntetek, igazán megéri rászánni azt az 2-3 percet és keverni sajátot (az a sok mesterséges édesítő* meg hasonlók, fujj, még akkor is sokkal-sokkal jobb a házi, ha kész majonézt használ az ember). Zöld salátákhoz pedig pikk-pakk össze lehet dobni egy adag vinaigrette-et, pár napig eláll a hűtőben, ha nem fogy el rögtön.

*úgymond zárójeles megjegyzés: Levinek eltartott egy darabig, mire rájött, hogy miért nem ízlik neki egyik-másik citromos sör (aka radler), egy csomóban mesterséges ízesítő (is) van, aminek kiérződik az íze. Úgyhogy bogarásszuk az összetételeket.

Hozzávalók:

például:

  • főtt csirkehús
  • avokádó
  • paradicsom
  • jégsaláta / római saláta
  • főtt tojás
  • ropogósra sütött bacon
  • tonhal (konzerv)
  • stb.

a “ranch” (tanyasi) öntethez:

  • 4 evőkanál kefir (író)
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál fehérborecet
  • 1 kis gerezd zúzott fokhagyma
  • apróra vágott kapor, petrezselyem, snidling

Az öntet hozzávalóit összekeverem, esetleg egy kis sóval, borssal ízesítem. A saláta hozzávalóit összevágom elrendezem egy nagy vagy több kisebb tányéron (én ez utóbbit preferálom). Az öntetet külön tálkában kínálom.

A képen lévő adag 1 fős könnyű ebéd/vacsora.

2012. június 9., szombat

Pompon szőnyeg

Vannak dolgok, amiket meglátok, és arra jutok, hogy nekem ez kell (általában nekem ez kell, most!”). Ez is egy ilyen dolog volt, szőnyeg sok-sok pomponból… Mekkora tuti dolog (hogy a takaríthatóság mennyire tuti, az majd kiderül, de a porszívót kis teljesítménnyel bírja, tehát nem reménytelen a karbantartása) lenne az ágy mellett egy kerek szőnyeg rengeteg egymás mellé kötözött pomponból…
És az, nagyon tuti. Nem igazán tudom a lakást normálisan fotózni, valahogy a padló mindig hülyébben néz ki a képeken, mint igaziban.

IMG_8164

Közelről ilyen:

IMG_8166

Nem két filléres móka, de megérte. Amire szükség volt:

  • 70 cm suba-alap (nem biztos, hogy ez a pontos neve, de valami ilyesmi, kemény nagylyukú cucc, kézimunka boltban árulják, 60 cm széles)
  • 17 vagy 18 guriga fonal, darabja 50g (150 méter), akrilból, lehet tarkát is csinálni, nekem most az egyszínű tetszett meg
  • vagy sok türelem és papír, vagy műanyag pompom-maker
    mint fentebb, én két csomaggal rendeltem a neten, az egyikben 20 és 25 mm-es, a másikban 35 és 45 mm-es van, én csak a 20asat nem használtam ehhez, a másik hármat igen. Szuper kütyü, pikk-pakk lehet vele haladni.
  • olló, filctoll, papír
  • anyag beszegni a suba-alapot (na ezt nem én csináltam, varrási-analfabéta vagyok)
  • mivel így magában rettentően csúszik, csúszásgátló is kell alá (IKEA-ban 500 HUF egy akkora darab, amiből kettő kijön)

IMG_8167

Az elkészítés nem bonyolult, fonal és filctoll segítségével sütőpapírra rajzoltam egy 30 cm sugarú félkört (mivel keskeny a papír, teljes kört nem tudtam), majd a suba anyag alá raktam, és vastag fekete filccel felrajzoltam rá a 60 cm átmérőjű kört.
Ezután jött a “csalás”, mert odaadtam anyósomnak, hogy ‘lécci-lécci szegd be nekem’, amit pikkpakk megcsinált, mondjuk csukott szemmel hátrakötött kézzel jobban varr, mint én minden erőmet bevetve.
A beszegett kerek alap birtokában jött a több napos pompon-csinálás, formára-vágás, kötözgetés. Szerencsére az anyagon elég nagy lyukak vannak, pont átfért a fonal, nem kellett segédeszköz a rögzítéshez. A pomponokat nem is próbáltam számolni, gombolyagból 17 vagy 18 kellett. Azért a képeken jól látszik, hogy nagyon sűrűn kötöztem, de szerintem kell rá ilyen sok, mert különben ha ráállok “bezuhannék” közéjük.

Gyerekszobába meg magamfajta gyermeteg lelkűeknek tök jó :-)

2012. június 7., csütörtök

Epres pavlova

Szerintem a világ legegyszerűbb tortája, csak fel kell verni egy adag habcsókot, megsütni, aztán ha kihűlt, megpakolni tejszínhabbal és gyümölccsel. Jelen esetben eperrel.

Habcsók recept pl itt. Én most 2 fehérjéből csináltam, és kevertem bele egy kevés kakaóport is. Kör alakban a sütőpapírra kentem, úgy hogy a közepén vékonyabb legyen és kb. 1,5 óra alatt megsütöttem. Tálaláskor felvertem 2 dl tejszínt, rákanalaztam, és bőségesen megpakoltam eperrel. Azonnal fogyasztandó! (légmentesen becsomagolva a habcsók alap eláll pár napig)

4-6 szeletet lehet belőle vágni.

2012. június 4., hétfő

Taco babbal és marhahússal

Hétvégén elég sokszor csinálok tex-mex ételeket, persze a mi ízlésünkhöz hangolva, azaz sosem csíp egyik sem. Júniusban sok hasonlót kéne főzni, hogy esténként meglegyen a jó kis meccsnézős hangulat (mert én olyan feleség vagyok, aki nézi a focit, nem meg morog miatta), úgyhogy ha lesz erőm és időm esténként főzőcskézni, akkor sok hasonló fog jönni a közeljövőben.
Nagyon jó lett ez a taco, esetleg egy kis tejfölt lehetett volna még pakolni bele, de valami véletlen folytán elfogyott itthon a tejföl (az meg hogy lehet? olyan vagyok, mint egy macska, tejszínen és tejfölön élek).

Hozzávalók:

a húshoz:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 lecsöpögtetett vörösbab-konzerv
  • 2,5 dl paradicsomlé/sűrített paradicsom (az a fajta, amit fél literes papírdobozban árulnak)
  • só, bors
  • taco-fűszer (én 2 kávéskanálnyit tettem bele)

az összerakáshoz:

  • 12 kemény kukoricalisztből készült taco-shell
  • reszelt sajt
  • 1-2 avokádó
  • pár saláta-levél csíkokra vágva
  • (tejföl)

A felhevített olajon kicsit megpárolom a hagymát, majd rádobom a húst és kevergetve addig sütöm, amíg mindenhol kivilágosodik. Ekkor megszórom a taco-fűszerrel, hozzáadom a zúzott fokhagymát és felöntöm a paradicsom-szósszal. Addig sütöm, amíg a hús megfő és a mártás besűrűsödik. A végén belekeverem a babot, és átmelegítem. Megkóstolom, ha szükséges, sózom, borsozom. Az avokádót meghámozom és felszeletelem.
A tortillákba teszek egy kevés salátát,  rákanalazom a húsos ragut, megszórom reszelt sajttal, mindegyikbe beledugok 1-2 szelet avokádót, esetleg rápakolok még egy kanál tejfölt, és azonnal tálalom.

4 fős adag (fejenként 3-3 taco)