2011. május 7., szombat

Sajtos nachos

Már egy ideje szemeztem Tücsökbogár nachos receptjével, végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam én is, és hát huhhhh…. Nagyon jó lett, és kettőnknek kicsit sok is, úgyhogy a felét befagyasztottam, pedig pusztítottuk elég rendesen. Az egy kicsit sokkoló volt, hogy a tortillachipses zacskón az egy adagra megadott kalóriaérték 25 g-os adagokra vonatkozik. Mi pedig ketten megettük majdnem az egész 200 g-os zacskót. Meg még tunkoltunk hozzá jóóóóó sok sajtmártást.

Kényszerűségből annyit változtattam, hogy piros kaliforniai paprikát használtam zöld helyett, mert ha jól számolom, 5 üzletből egyben sem volt zöld paprika, és nekem kicsit sűrű lett, kicsit több sűrített tejet raktam bele.

Hozzávalók:

  • 500 g cukrozatlan sűrített tej (azaz kávétej)
  • 15 dkg cheddar (minél érettebb, annál jobb)
  • 1 csokor újhagyma/1 kis hagyma (nekem ez utóbbi, mert újhagymát sem találtam)
  • fél zöld/piros kaliforniai paprika
  • 1 teáskanál zöldbors (magamfajta puhányoknak gézlapba kötve)
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • só, bors
  • 1 evőkanál keményítő
  • tortillachips (ez szerintem akkora adag, hogy 30 dkg chipset bele lehet tunkolni)

A sűrített tejet összekeverem a keményítővel, a paprikát és a hagymát finomra vágom. Egy kis fazékban felhevítem az olajat, és pár percig sütöm benne a hagymát és a paprikát. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, a zöldborsot, a paradicsompürét, és még 1-2 percig pirítom. Felöntöm a sűrített tejjel, belereszelem a sajtot, és addig melegítem, amíg elolvad az összes sajt. Végül sóval (borssal) ízesítem. Langyosan a legjobb, ha még így is túl sűrű lenne, egy kis extra sűrített tejjel/tejjel lehet hígítani.

4 – 6 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább

2 megjegyzés:

Tücsök Bogár írta...

Ezzel a mártogatóssal az az egy baj van, hogy csak akkor lehet abbahagyni, amikor már pukkadásig etted magad.
Nagyon szép lett a fotód és örülök, hogy ízlett Nektek!

Lilla írta...

köszi :-)