2010. október 1., péntek

Túrós brownie

A csokoládés kis szakácskönyvemből van a recept, minimális változtatással (pekándió helyett kókusz és kevesebb cukor). eléggé hammnyammm… meg egyszerű is. egyetlen hátránya, hogy viszonylag sokáig tart megcsinálni – sokat sül meg aztán hűlnie is kell…
Hozzávalók:
  • 1 doboz (20-25 dkg) sovány túró
  • 20 dkg cukor (további csökkentés: 15 is elég)
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 10 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg vaj
a tetejére:
  • 4 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál tej
  • 8 dkg porcukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • tortadara, dekorcukor, dió, mogyoró stb.
A tésztához kimérem a cukrot, öt evőkanálnyit kiveszek belőle és a vanília-kivonattal együtt a túróhoz keverem. A maradékot habosra keverem a tojásokkal és a kakaóporral, és közben megolvasztom a vajat. A tojásos masszához keverem az olvasztott vajat, a lisztet, a sütőport és a kókuszt. alaposan összekeverem, és kivajazott (kb. 20x20as) tepsibe kanalazom a felét. Rákenem/kanalazom/öntöm a túrókrémet, befedem a maradék tésztával, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsütöm. A mázhoz a vajat és a tejet addig melegítem, amíg elolvad a vaj, majd lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a cukrot és a kakaót és a langyos/kihűlt süteményre kenem. Megszórom dekorcukorral/kókuszreszelékkel és miután a máz megdermedt, kockákra vágva tálalom.
kb. 20x20-as tepsihez való adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos káposzta Szerintem igazi őszi főzelék (és menza-kaja) a paradicsomos káposzta. Nem hiszem, hogy túl sokat lehet trükközni az elkészítésével, az egyetlen, amiben némi mozgástér van, a paradicsom: házi, bolti 100%-os dobozos, olasz d… Tovább
  • Forralt bor Nem kell megvárni a forralt borozással a karácsonyi vásárokat, pillanatok alatt otthon is elkészíthető, így legalább tudjuk milyen borból készült, és a fűszerezés is kedvünkre alakíthatjuk. Nálunk ez a fűszerezés vált be, … Tovább
  • Fetás-olajbogyós rakott tészta Újabb egyszerű tészta konyhai „analfabétáknak” alapporok és más hasonló csodaszerek nélkül. A szükséges „tudományok” sora kimerül a tészta főzésben, ez pedig még a száraztészta zacskóján is fel van tüntetve. Nem érdemes hú… Tovább
  • Mogyoróvajas-karamellás muffin Aki szereti a földimogyorót és a karamellt, ezt a muffint is szeretni fogja. A karamelldarabkák sütés közben megolvadnak, és átitatják a tésztát. Elég apróra kell vágni a tejkaramellát – ez mondjuk nem nehéz, mert ahogy be… Tovább
  • Borsós-póréhagymás spagetti Villámgyorsan elkészíthető, nyarat idéző fogás, amit ráadásul egész évben bármikor elkészíthetünk – póréhagyma és mirelit zöldborsó mindig van a boltban. A legtöbb tészta igazán csak frissen jó, de ez még másnap is jó volt… Tovább

2 megjegyzés:

Gigi írta...

Szia Lilla,

Nagyon tetszik a recept, ki szeretném próbálni. A tésztához mennyi vajat kell használni? 10 dkg?

Gigi

Lilla írta...

aha. javítottam is a hozzávalókat :-)