2010. április 14., szerda

Sonkás-borsós rizottó

rizotto2

Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem fogy el az összes sonka, ezért a nagyobbik része ehhez hasonló ételekben végzi.

Hozzávalók:

  • 18 dkg rizs (pl arborio)
  • 1 fej hagyma
  • 1 bögre rizs
  • sonka
  • sonka-főző lé (nem mértem mennyi kellett)
  • 1-2 marék reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • só, bors
  • 1 evőkanál olaj

A felhevített olajon pár percig párolom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a rizst és pár percig pirítom, amíg az összes szem üveges nem lesz. Ezután hozzáöntöm a bort, majd miután beszívta az összeset, elkezdem merőkanalanként adagolni hozzá a meleg sonka-főző levet. Amikor a rizs félig megfőtt, hozzáadom a borsót és az apróra vágott sonkát, és addig folytatom a főzést, hogy a rizs kívül puha, de belül még roppanós legyen. Megkóstolom, ha szükséges megsózom, megborsozom, belekeverem a vajat és a reszelt sajtot, és azonnal tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: