2010. április 10., szombat

Francia briós

brios2

Előre le kell szögeznem: nem tévedés se a vaj, se tojás mennyisége, a franciák már csak ilyenek, sok tojással és sok vajjal dolgoznak. Valahol azt olvastam, hogy képesek olyan brióst is sütni, amiben 1:1 a vaj és a liszt aránya. A kész süteményen érezni is a felhasznált alapanyagok mennyiségét, azt kell mondjam, nagyon finom, omlik szét az ember szájában. A tészta nekem elég lágy volt, nem sikerült belőle golyókat formázni, ahogy eredetileg kellett volna, de ez az ízén nem, csak az alakján rontott. Sonkához és lekvárhoz is illik, mert nem tolakodóan édes vagy sós.

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 6 tojás
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 g porélesztő (vagy másfél dkg friss)
  • kb. 2 evőkanál tej (+ kevés a megkenéshez)
  • kevés olaj

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne az élesztőt és egy evőkanál lisztet, és pár percig állni hagyom, hogy az élesztőgombák beinduljanak. A többi lisztet egy nagy tálba szitálom, elkeverem benne a cukrot és a sót, mélyedést csinálok a közepébe, és beleöntöm a villával felvert tojásokat – az utolsóból egy kicsit félreteszek, hogy legyen mivel megkenni majd a briósok tetejét. Hozzáadom az élesztős tejet is, és jó pár percig dagasztom, majd kevés olajjal megkenem a tetejét, és lefedve 2 órán át kelesztem. Lisztes kézzel átgyúrom, majd belegyúrom a szobahőmérsékletű vajat, és alaposan kivajazott-lisztezett formákba teszem – az a jó, ha csak félig tölti ki a formát, nekem sajnos nem volt elég felfújtas edénykém ehhez, ezért aztán gomba-alakúak lettek a briósok -, és meleg helyen még két órát kelesztem. A tetejét megkenem a maradék tojással (el lehet keverni egy kis vízzel vagy tejjel, ha nem elég), és előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 20 perc alatt megsütöm. Sonkával, lekvárral, vagy csak egy kis vajjal tálalom.

4-6 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: