2009. május 19., kedd

Gesztenyés kiflik

gesztenyeskifli2

Lehet gesztenye helyett mák vagy dió töltelékkel is készíteni. A töltelék akkor megegyezi a pozsonyi kiflinél leírtakkal. A gesztenye a legegyszerűbb, csak kis darabkákat kell vágni a még fagyos mirelit gesztenyemasszából.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír)
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • 1 csomag ízesített mirelit gesztenyepüré
  • a hempergetéshez vaníliás porcukor

Az élesztőt kevés tejben a cukorral felfuttatom. A lisztet és a zsiradékot elmorzsolom (+ a csipet só). A felfuttatott élesztővel és tejföllel rugalmas tésztát gyúrok belőle. (Ha szükséges, kevés tejet adok hozzá). Tiszta konyharuhával letakarva egy órát kelesztem. 3 mm vastagra nyújtom, 6-8 cm átmérőjű köröket (fánk méret kb.) szaggatok belőle. Mindegyikre teszek egy kicsit a gesztenyemasszából, és kifli formára tekerem. Előmelegített forró sütőben (kb. 200 fok) megsütöm, és vaníliás porcukorban meghempergetem.

Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: